Hízott ökör erdélyiesen
A hízott ökör vesepecsenyéjét bő, hideg vízben tisztára mosom. Ha nagyon szennyezett és zsíros, akkor langyos vizet használok, de sosem áztatom. Letisztítom a felesleges zsiradékot, az esetleges hártyákat, inakat, azaz parírozom a húst, majd kockára vágom. A kockára vágott füstölt szalonnát kisütöm egy lábasban. Ha megpirult és kiolvadt a szalonna, a töpörtyűt kiszedem, és a megmaradt zsírban a finomra vágott vöröshagymát rózsaszínűre hevítem. Pirospaprikát, sót, frissen őrölt feketeborsot, kis majoránnát keverek bele. Vigyázzunk,
hogy a fűszerek meg ne égjenek! Egy liter húslével vagy vízzel felengedem, a kockára vágott ökörhúst beleteszem, és a lefedett lábasban 1 órán keresztül, lassú tűzön párolom. Ezután belekeverek 15 dkg köleskását, ráteszem a töpörtyűt, a finomra vágott petrezselyem zöldjét, és mindaddig párolom, míg megpuhul. Kovászos uborkával vagy salátával tálalom.