Hoegaarden sörös mártásban párolt kagylók

Hoegaarden sörös mártásban párolt kagylók

A kagylókat dobjuk egy friss vízzel teli nagy edénybe, és alaposan mossuk át, akár kis kefével is dörzsölgetve,
hogy minél több szennyeződés, homok ázzon le a héjról. Ha valamelyikből kis „algaszakáll” lóg ki, azt fejtsük le, a kődarabot éles késsel pattintsuk le. Öntsük le a vizet, és a tisztítás során nagyon kinyílt kagylókat dobjuk ki, ugyanis azok fogyasztásra nem alkalmasak. A megmaradt kagylókat kevés halalaplében néhány percig fedő alatt gőzöljük át. Ha a kagylók már kinyíltak, vegyük ki őket az edényből, a ki nem nyíltakat dobjuk ki. A párolólevet átszűrjük és megtartjuk.
Kagylófőző edényben felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a
feldarabolt pórét, angolzellert, sárgarépát, és rövid ideig
pároljuk. Ha a zöldségek üvegesre párolódtak, felöntjük a kagyló párolólevével, sózzuk, borsozzuk, egy-egy babérlevéllel, citromkarikával ízesítjük. Friss zúzott fokhagymát, finomra vágott petrezselyem zöldjét adunk hozzá, és a forrázott kagylókat is az edényekbe osztjuk. Időnként megrázogatva, pár percig fedő alatt forraljuk. Ha a párolólevet sűríteni szeretnénk, kevés zsemlemorzsát szórhatunk hozzá. A legvégén meglocsoljuk a sörrel, tovább már nem forraljuk. A kagylót a belgák különféle fűszeres majonézekkel és sült burgonyával fogyasztják.

Házi majonéz

A hozzávalókat egy időre szobahőmérsékletre tesszük.
A tojássárgáját összekeverjük a mustárral, hozzáadjuk a kevés ecetet vagy citromlét, majd folyamatos keverés közben beleöntjük az olajat. Addig keverjük habverővel, míg besűrűsödik. Sóval, borssal, különféle zöldfűszerekkel ízesítjük.

kaloria 630 CAL
ido 40 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink