Finomra vágjuk a vöröshagymát, megdinszteljük az olajon. Hozzátesszük a feldarabolt tököt és a meghámozott, felkockázott édesburgonyát. Pár percig pirítjuk együtt. Sóval, borssal, gyömbérrel, fahéjjal, pici szerecsendióval fűszerezzük. Felöntjük az alaplével, beledobjuk a kakukkfűágakat, és elkezdjük főzni. Körülbelül fél óra főzés után merülőmixerrel pürésítjük. Ha szükséges, keményítővel sűrítjük.
Lesúroljuk a birsalmákat, negyedeljük, kiszedjük a csutkát, a gyümölcshúst felkockázzuk. Egy evőkanál olajon egy serpenyőben megpirítjuk, majd sóval, borssal, pici mézzel ízesítjük. Ez lesz a tökleves betétje. Úgy tálaljuk, hogy a tányér aljára teszünk a sült birsből, kanalazunk hozzá görög joghurtot, és arra öntjük rá a krémlevest.