Hurokházi böllérgombóc
Mint e havi számunkban sok más fogásnak, a hurokházi böllérgombócnak is tészta az alapja, mégpedig annak
is a krumplis változata. A krumplit megmosom, meghámozom, felkarikázom, hogy egy jó liternyi sós vízben minél hamarabb átfőjön. Ha megpuhult, egy tálba kiszedem és összetöröm. Hozzáadok egy kanál
sót, 2,5 dl levet a főzővízből, majd megvárom, míg langyosra hűl. Ekkor elmorzsolom benne az élesztőt, fokozatosan belekeverem a lisztet, és elkezdem
gyúrni. Ne lepődjünk meg, nem rontottunk el semmit: nagyon ragadós a tésztája. Túl sok lisztet mégse tegyünk bele, mert akkor kemény gombócokat kapunk. Kb. fél óráig hagyom kelni. Addig a hurkát és a kolbászt felkarikázom – szándékosan nem írtam az elején mennyiséget, hisz mindenki a szerinti vastagságúra szeletelje, mennyire legyen domináns a házi finomságok íze. A megkelt tésztát kinyújtom,
kb. 5 cm átmérőjű körökre szaggatom, és a kolbász- meg hurkakarikákat a közepeikre teszem. Öszszehajtom és gombócot formálok belőlük. Bő, forró zsírban 5-8 perc alatt készre sütöm. Ügyeljünk arra,
hogy ne nagy lángon süssük, mert könnyen megég, és a közepe nyers marad.