Szinte biztosra mehet mindenki, aki húsgombócot akar grillen sütni, nem lesz nyers és főleg nem lesz rágós! Rovatunk is ezt vette figyelembe, amikor az év leghidegebb napjaiban neki állt grillezni: a lényeg, hogy olyan ételt készítsünk, amire nem kell órákig várni, hogy megfőjön, s az előkészítés sem igényel órákat.
Nos, a húsgombócok alapanyagait a leírtak szerint kimértem, összekevertem, s már gyújthattam is a tüzet. Aki akarja, a grillrácson is megsütheti, de én most az egyszerűség kedvéért egy nagy serpenyőben, olajat hevítve sütöttem át a golyókat. Mellette maradt annyi hely, hogy a köretnek szánt, felcsíkozott vöröshagymákat a zsiradékon átpároltam, majd, egy kis cukorral megpergetve, karamellizáltam.
Ehhez nagyjából éppúgy félóra kellett a fagyban, mint a húsgombócok átsütéséhez. Amikor a hagyma már csaknem készen volt, akkor tettem hozzá a felkockázott birsalmát; mikor ez egy kicsi levet engedett és kezdett átpárolódni, akkor adtam hozzá a babérlevelet, a kétféle ecetet. Kóstolgatni néhány perc után érdemes, akkor lehet még cukorral, sóval, borssal, ecettel az ízlésünknek megfelelő zamatot elérni. A húsgombócokat e körettel, illetve a parázs maradékán éppen megpiruló tortillával kínáltam. Vörösbor illik hozzá.
Jó tudni Egy sokak által talán nem ismert fűszert, a szumákot (sumak, sumac) is használtam az egyik gombóchoz. Ez a Közel-Keleten széles körben használt fűszer egy cserszömörceféle magja apróra őrölve. Húsokhoz is nagyon kellemes, alapíze savanykás, s kellemesen egészíti ki más fűszerek hatását. Keleten zöldségfélékhez, de még az alapnak számító kuszkuszhoz is használják.