Először az alaplevet készítjük el. Egy fazékba rakjuk a meghámozott, feldarabolt sárgarépát, a meghámozott, de egészben hagyott vöröshagymát, a babérleveleket, a mustármagot. Vizet engedünk rá, sózzuk, és kis lángon főzzük bő fél órát. Utána átszűrjük (a sárgarépákat félretehetjük a tálaláshoz, a többi ízesítőt kidobjuk).
Összeállítjuk a gombócokat: összekeverjük a darált húst a főtt rizzsel, egy egész tojással, némi összevágott petrezselyem zöldjével, sózzuk és borsozzuk. Nagy diónyi gombócokat formázunk, melyeket az átszűrt alaplében főzünk ki. Ha megfőttek, kiszedjük.
A lisztet vagy a keményítőt kevés hideg vízben csomómentesre keverjük a mustárral, hozzávegyítjük a tejfölt, besűrítjük vele az alaplevet. A végén pár csepp citromlével pikánssá tesszük az ízét. A gombócokat tányérra szedjük, meglocsoljuk a szósszal, a maradék mártást külön adjuk az asztalra, ki-ki locsolhat még az adagjára. Egyszerű főtt tészta illik mellé.