Kalács
Kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a közepébe kis mélyedést
vájunk, ide öntjük a felhabosodott élesztőt, a maradék
langyos tejet, az egyik tojást. Adunk hozzá egy jó
teáskanálnyi sót, és szépen kidagasztjuk. Ha már sima a
tészta, és elválik az edény falától, akkor beledolgozzuk a
puha vajat is. Cipót formázunk a tésztából, és letakarva,
meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Töltelék
A töltelékhez kevés zsiradékon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát. Fél percig sütjük a lereszelt fokhagymával, majd levesszük a tűzről, megszórjuk őrölt pirospaprikával. Rátesszük a pici kockákra vágott sertéshúst, kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt elkezdjük párolni. Közben időnként megkeverjük, és pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Ha már félig kész, mellé tesszük a szintén kis kockákra vágott füstölt húst is. Ha már az összes húsféle puha, mehet bele a kis darabokra metélt póréhagyma, kápia paprika. Megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Jól összeforraljuk, majd kihűtjük. A kész tésztát átgyúrjuk, három cipóra osztjuk. Egyesével hosszúkás téglalapot nyújtunk belőlük, a közepükre kenünk egy-egy csíkot a pörköltes töltelékből, majd mindet feltekerjük. A három töltött rudat lazán összefonjuk, és belefektetjük a fonatot egy kivajazott,
hosszú, szögletes formába. A tetejét lekenjük felvert
tojással. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30-40
perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Vastag szeletekre vágva tálaljuk, főtt tojással, újhagymával, retekkel.