Húsvéti bárányleves
Húsvétkor hagyományosan a bárányé, nyúlé a főszerep, receptválogatásunk bővelkedik az ezekből készült ízes fogásokban. A bárányszívet megmosom, lecsepegtetem, sózom, borsozom, majd egy fél citrommal bedörzsölöm. Felöntöm 1-1,5 liter vízzel, felteszem főni, s mikor forrni kezd, a tetején képződő habot lekanalazom. Ezután kis lángon főzöm tovább. Közben megmosom, lecsepegtetem a húst, és apró kockákra vágom. A meghámozott, felkockázott hagymát a vajon puhára párolom, a pirospaprikát hozzákeverem, majd beleteszem az apróra vágott húst, a borsot és a kaprot, állandó keverés mellett néhány percig együtt párolom. Ekkor öntöm rá a húslét a szívvel együtt, és kis lángon 35-40 percig főzöm. Tálalás előtt 15-20 perccel beleteszem a rizst. Ha megfőtt, leveszem a tűzről, kiveszem a szívet, vékony csíkokra vágom.
Mártás
Elkészítem a tojásos-citromos mártást: kevés lisztet világosra pirítok, majd 1 citrom kifacsart levéből, a tejfölből, valamint a tojássárgájából masszát készítek,
és a levest besűrítem vele. Végül beleteszem a csíkokra vágott szívet is, és azonnal, nagyon forrón tálalom. Díszíthető citromkarikával és kaporral. A saját levében főtt rizs levesbetétként isteni ízt ad neki.