Libaleves
A libahúst megmossuk, fazékba teszszük, 2 liter vízzel felöntjük, majd lassú tűzön felforraljuk. Forralás közben
a habot folyamatosan leszedjük. Miután felforrt, beletesszük az egész borsot, a gyömbért és a sót. Közben
megtisztítjuk, meghámozzuk a zöldségeket: a sárgarépát, a petrezselymet, a zöldpaprikát, a paradicsomot és a gombát negyedbe vágva, a meghámozott hagymát egészben tesszük a levesbe. Lassú tűzön gyöngyöztetve
2-3 órán át főzzük. Miután a hús megpuhult, a levest átszűrjük
Maceszgombóc
Míg fő a leves, elkészítjük a maceszgombócot. A tojást, a libazsírt és a vizet összedolgozzuk, és annyi apróra tört maceszt gyúrunk hozzá, hogy jó sűrű masszát kapjunk. Ezt fűszerezzük sóval, törött borssal, őrölt gyömbérrel,
majd félretesszük egy órára. Végül vizes kézzel golflabda méretű, nagyobb gombócokat formálunk belőle, s azokat a forró levesben, fedő alatt kifőzzük. Tálaláskor a húst a
csontokról leszedve visszatesszük a levesbe. A zöldségekkel és a maceszgombóccal együtt tálaljuk.