Libasült őz módjára elkészítve

Libasült őz módjára elkészítve

A libát alaposan megtisztítom, láng felett áthúzom, hogy
a rajta maradt pelyhek leégjenek, majd jól lemosom.
Elkészítésekor a libát sűrűn megspékelem szalonnaszeletekkel.
Kizsírozott tepsibe teszem, kevés páclevet öntök alá,
és fóliával letakarva, előmelegített kemencében vagy sütőben puhára sütöm kb. 1 óra alatt. Ha kész, a fóliát levéve még 10 percig pirosra sütöm. A libát kiveszem, és a sült levét meghintem liszttel, rövid ideig főzöm, majd szitán áttöröm. Beleteszem a tejfölt, a kockacukrot és a citrom levét. Tálaláskor a húst csinosan feldarabolom, a mellét hosszában szeletekre vágva úgy rakom össze, mintha egészben lenne. A levét ráöntöm, és szalonnás gombóccal körítem.

Pác

A páchoz a zöldségeket megtisztítom, felkarikázom, a
többi hozzávalóval összekeverem. A végén annyi borral
öntöm fel, hogy a páclé a libát teljesen ellepje. Legalább
három napig pácolom ebben a lében, úgy, mintha őzhúsról lenne szó. Többször megforgatom, hogy jól átvegye a hús a pác íz- és illatanyagát.

Szalonnás gombóc

Rendkívül laktató kísérő a szalonnás gombóc. Három tojást
edényben felütök. 10 dkg kenyérszalonnát apró kockára
vágok, tűzön kiolvasztom, és a felvert tojáshoz adom. A két zsemlét apró kockára vágom, forró zsírban kissé megpirítom, és ezt is a tojáshoz teszem. Megsózom,
beleteszek pár evőkanál tejet és annyi lisztet, hogy
szépen gyúrható legyen. Lisztezett kézzel galuskákat
vagy gombócokat formázok, és forrásban lévő sós vízben
kifőzöm. Közben a maradék szalonnazsiradékon
– vagy azt kipótolva – zsemlemorzsát pirítok, és a kifőtt
gombócokra öntöm. Melegen tálalom.

kaloria 610 CAL
ido 90 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink