Ibolyalekvárral sült gyöngytyúkmell gombás köles kísérettel
A tejet felhígítjuk 1 dl vízzel, beleszórjuk a kölest, megsózzuk és feltesszük főni. Amikor a köles felforr, takarékra tesszük, hozzáadjuk az apróra vágott gombát, amit felhasználás előtt 1-2 órára beáztattunk, majd az egészet fedő alatt puhára pároljuk. Amikor elfőtt a leve, belekeverjük a vajat, elzárjuk a gázt, és lefedve pihentetjük.
A gyöngytyúkmellet szeletekre vágjuk, megsózzuk, és
a felforrósított olívaolajon mindkét oldalán pirosra sütjük.
Egy kislábasban felolvasztjuk a mézet, beleöntjük a
bort, elkezdjük forralni. Amikor fele mennyiségre visszaforrt, hozzáadjuk az ibolyavirágot, és egyet még rottyantunk rajta. Az édes, illatos szirupot a húsra öntjük, 3-4 percig lassan együtt rotyogtatjuk, közben egyszer megfordítjuk. A kölesgombócok kíséretében forrón tálaljuk. Ehhez az illatos tavaszi ínyencfogáshoz jóféle száraz fehérbort kínálunk.