Ír kávétorta
A tojásfehérjéket 20 dkg cukorral kemény habbá verjük.
Hozzáadjuk a tojássárgájákat, a sütőporral elkevert lisztet, a darált mogyorót, és kivajazott, kilisztezett 22 cm-es tortaformában, közepesen meleg sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. A kihűlt tortalapot kettévágjuk, az egyiket visszatesszük a tortaformába, és meglocsoljuk 1-2 evőkanál whiskyvel. A zselatint fél dl tejszínben elkeverjük, melegítve feloldjuk. Hozzákeverjük a maradék whiskyt, a kávéport, a cukrot és a vaníliás cukrot, végül elvegyítjük 5 dl habbá vert tejszínnel. A krémből egy keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit egyenletesen elosztjuk a tortalapon. Befedjük a másik lappal, majd a tetejét és az oldalát is bevonjuk a kávékrémmel. A torta tetejét a félretett krémmel, csokiforgáccsal, tejszínhabbal és kávészemekkel díszítjük. Két órára a hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen, és csak utána szeleteljük fel.