Előző este beáztatjuk a babot és a csülköt két külön edénybe.
Másnap leöntjük az áztatóvizeket. Két lábast előveszünk, egyikbe megy a bab, a másikba a csülök a babérlevéllel, mindkettőre öntünk friss vizet, és fedő alatt, kis lángon főzzük. A csülök akkor jó, amikor már egy-két mozdulattal ki tudjuk fordítani a csontot belőle. Kivesszük a vízből, hagyjuk kicsit hűlni, majd felkockázzuk.
A sárgarépát, a zellert, a petrezselyemgyökeret meghámozzuk, felkockázzuk. Ha már majdnem puha a bab, hozzáöntjük a felvágott zöldségeket, és együtt főzzük, míg meg nem fő az összes alkotórész. Ekkor hozzáadjuk a feldarabolt kolbászt, a csülök főzőlevét (a babérlevelet már kidobjuk), az összevágott csülökhúst.
Egy kis serpenyőben paprikás rántást készítünk. Finomra vágjuk a felaprított vöröshagymát, két evőkanál zsiradékon kis sóval meghintve üvegesre sütjük. Belerakjuk a lisztet, a zúzott fokhagymát, és fél percig együtt pirítjuk. Levesszük a tűzhelyről, elkeverünk benne körülbelül egy evőkanálnyi őrölt pirospaprikát. Hideg vízzel felengedjük, majd hozzáöntjük a csendesen fövő leveshez, és együtt még öt percig forraljuk. Megkóstoljuk, sóval és őrölt borssal ízesítjük, ha szükséges. Tejfölt és friss kenyeret adunk mellé.
Amíg fő a leves, elkészítjük a csipetkét. A tojást egy tálba ütjük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy kemény legyen a tészta. Pici darabokat csipkedünk le belőle, és tetszés szerint formázzuk. Bő, sós vízben kifőzzük, külön tányérban adjuk a leves mellé.