Kakukkfüves amur töltött zöldségekkel

Kakukkfüves amur töltött zöldségekkel

Ebben az ételben a fő hangsúly a juhtúrón van, annak ellenére, hogy csak a köretben használjuk fel. Pontosabban a hal mellé tálalt töltött gomba, paradicsom és paprika kap főszerepet, melyek tökéletesen egészítik ki az egyszerűbb ízeket felvonultató, tárcsán sült halszeletek zamatát.
E hónapban Habik Csaba fotós barátom kertjét szálltuk
meg, mondván, ha már hetek óta áll a garázsában egy jó 70 centi átmérőjű „zsír új” tárcsa, akkor avassuk fel tisztességgel. A zsír újat szó szerint értsék: jó órát tisztítottuk, égettük, ismét elmostuk, majd némi olajat beleégetve adtunk egy kis bevonatot az acéltárcsának. (Minden vasedényt – diszkoszt, wokot, bográcsot így kell beavatni, mielőtt használatba fognánk.) Mikor ezzel megvoltunk, fogtam a halszeleteket, megsóztam, borsoztam, kakukkfüvet szórtam rá és hagytam egy órát állni. Közben a rizst megpároltam, összekevertem a morzsolt juhtúróval, majd egy részét elkevertem egy kis borssal, aprított petrezselyem zöldjével és néhány csepp fehérborral. A következő részhez szétnyomott fokhagymát tettem, a maradékhoz pedig finomra vágott kaprot. A paradicsomok és a gombák közepét kivájtam. A paprikák csumáját kivágtam, szárukat meghagyva mindkettőt hosszában
elvágtam. A paradicsomokba került a fokhagymás juhtúrókeverék, a gombába a fehérboros, a paprikába
pedig a kapros. A tetejüket tetszés szerint váltogatva beterítettem szeletelt trappistával, márványsajttal és
kapros ordával, majd tepsire rakva egy kicsit megpároltam, elősütöttem a konyhai sütőben. Grillezni csak ezt követően, a zöldségek alját lehet, elég is ennyi: a sütőben gyönyörűen megpirult sajtos paradicsom, paprika és gomba a grillen elegendő füstös ízt kap így is. A halat egy óra múlva vettem elő. Egy kis olajat löttyintettem a tárcsába, felforrósítottam, s a halszeletek néhány perc alatt étvágygerjesztően pirosra sültek. A zöldségekkel tálalva igazán friss, tavaszi ételt sikerült a tányérokra varázsolni, némi fehérbor kíséretében.

kaloria 880 CAL
ido 60 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink