Káposztás pacal cserépedényben

Káposztás pacal cserépedényben

Még az Őrségben vettük az ott bográcsnak hívott, országszerte inkább káposztás edényként ismert fedeles, mázas, jó 6-8 liter űrtartalmú cserepet.
Nos, ezt vittem most Noszvajra. Azon gondolkodtam, mi lenne, ha két hagyományos magyar ételalapanyagot vegyítenék: nem nagyon hallottam még, hogy a pacalt sokan kevernék savanyú káposztával. Az edény alját megterítettem a savanyú káposztával (nem volt
sós, így nem kellett kimosni), erre raktam az előzőleg babérral, borssal, kis sóval megpárolt, csíkokra vágott pacalt (lehet venni fűzésre kész, fagyasztott kiszerelésben is), rá a centi vastagra szeletelt disznóbőrkét és a felkockázott, füstölt húst. A kukoricadarával jól elkevertem a kolbászhúst, s megtöltöttem az előzőleg megpárolt édeskáposztaleveleket. Az így elkészített gombócokból
egy sort raktam a cserépbe. Következett egy kis borsikafű, egy evőkanálnyi őrölt paprika, majd megint savanyú káposzta, pacal, bőrke, töltött káposzták,
és így tovább, míg az edény meg nem telt. Ráöntöttem a bort, a paradicsomlevet, és annyi vizet, hogy az
agyagbogrács majdnem tele lett. Az edény fedelét rátettem, s ment az egész a kemencébe. Két óra alatt elkészült az egytálétel. Tálaláskor ki-ki ízlése szerint locsolta meg tejföllel. Helyben sütött kenyérrel, kenyérlepénnyel és bodaggal ettük, fehérbort ittunk hozzá.

Majdnem hamuban sült cipó, lepény meg bodag

Legelőször is kenyértésztát készítettem: kis cukrozott tejben megfuttattam az élesztőt, hozzákevertem a
liszthez, sóhoz, és annyi vizet adtam hozzá, hogy a dagasztás közben a tészta elváljon az edény falától. Jó
félórányi kelesztés után a tészta negyedéből kis cipót formáztam, a többiből gyerekökölnyi részeket szaggattam.
További félórás kelés után a cipó mehetett a kemencébe, a jókora pogácsányi tésztákból pedig kézzel széthúzogatva lepényeket készítettem. Néhányat bekentem kacsazsírral, megszórtam köménnyel, és
mikor kisültek, zúzott fokhagymát meg tejfölt tettem rájuk. A bodaghoz a lepényeket a káposztás pacalnál
használt kolbászhússal töltöttem meg, majd kemencében fél óra alatt kisütöttem. Önmagában, de köretként is finom eledelek.

kaloria 700 CAL
ido 150 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

8 személyre

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.