Káposztás-kolbászos nokedli
Ez egy igen gyorsan, könnyen elkészíthető és olcsó étel, egészen különleges ízeket rejt. Próbálják ki, könnyen össze lehet ütni akár egy váratlan vendég
érkezésekor is, s nem kell feltétlenül befűteni hozzá a kemencét. De ha már meleg az a bestia, akkor pakoljuk belé nyugodtan. Nos, az egész úgy kezdődik, hogy az ember fia – vagy lánya/felesége/ édesanyja – csinál egy jó adag, közepesre szaggatott nokedli. (Tudják: liszt, tojás, só, egy kis víz, kavarás, szaggatás, keverés, szűrés és kész is…) Emellett tehát nyugodt tempóban átöblíthettem a káposztát – máskülönben sós marad nagyon –, melyet apróbb darabokra szeltem. Aztán felkarikáztam a kolbász felét, másik felét négy nagyobb darabba vágtam, és felkockáztam a hagymát. A kolbászt lassú tűzön óvatosan zsírjára sütöttem. Hozzá vetettem
a hagymát, majd mikor az megdinsztelődött, következett bele a káposzta, a szétnyomott fokhagyma, csipetnyi őrölt bors meg egy kis bor. Negyedóra alatt átpárolódott az egész. Összekevertem a nokedlivel, s mehetett egy kis tűzálló edényben a kemencébe. Negyedóra alatt megpirult a teteje, és isteniek lettek az ízek. Tálaláskor a nokedlis káposzta tetejére került a sült kolbász. Sokat lehet rá vagy hozzá inni. Főként bort.