Karácsonyi mézeskalácstorta fűszeres vajkrémmel

Először a piskótát készítjük el. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, a sütőport, a sót és a fűszereket (gyömbér, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió). Egy tálban összekeverjük a forró vizet a szódabikarbónával. Robotgéppel kihabosítjuk a vajat a barna cukorral. A cukros vajhoz vegyítjük a fűszeres lisztet, a reszelt gyömbért és a vízben feloldott szódabikarbónát. Végül beledolgozzuk az egész tojásokat.

Három 20 cm átmérőjű kerek tortaforma aljába sütőpapírt szabunk. A tésztát három egyenlő részre osztjuk, beleöntjük az előkészített formákba, és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepük. Hagyjuk 10 percet pihenni a formában, majd rácsra borítjuk, és teljesen kihűtjük.

Az olasz vajkrémhez kihabosítjuk a tojásfehérjéket, folyamatos keverés közben hozzáadjuk a cukor egynegyedét, és lágy habot verünk belőle. Közben a maradék cukrot és a vizet egy nyeles lábasban 118 fokig forraljuk. Folyamatos keverés közben hozzáöntjük a szirupot a tojáshabhoz, majd maximális fokozaton addig verjük a habot, amíg szoba-hőmérsékletűre hűl. Közepesre állítjuk a sebességet, és kis adagokban a tojáshabhoz dolgozzuk a puha vajat. Hozzávegyítjük a sót és a vaníliaőrleményt is.

Az elkészült fehér krémet kétfelé osztjuk. Az egyik adagot félretesszük a bevonáshoz. A másik adagot kétfelé osztjuk. Az egyiket piros ételfestékkel megszínezzük, hozzákeverjük a fűszereket (kardamom, ötfűszer, szegfűszeg, fahéj), egy teáskanálnyit félreteszünk a díszítéshez, a többit habzsákba töltjük. A fehéren hagyott negyed adag krémből egy-két evőkanálnyit zöld ételfestékkel megfestünk, ezt is félretesszük a díszítéshez, majd a maradékot habzsákba töltjük. Levágjuk a két habzsák hegyét, majd mindkettőt beletesszük egy sima csőrrel felszerelt harmadik habzsákba úgy, hogy mindkettőnek a hegye beleérjen a sima csőrbe. A kihűlt tésztakarikák közé benyomjuk a kétszínű krémet. Az így elkészült tortát egy órára betesszük a fagyasztóba, hogy a krém megdermedjen.

Végül a bevonjuk a torta oldalát és a tetejét is a félretett fehér krémmel. Betesszük a hűtőszekrénybe ismét egy órára. Egy pici krémet rákenünk egy darab sütőpapírra, betoljuk a fagyasztóba. Ha megdermedt, csillagalakot vágunk ki belőle, és aranyporral megszórjuk.

Ha már eléggé megszilárdult a torta külső bevonata, a zöldre festett krémből karácsonyfát mintázunk rá egy kicsi spatulával, a piros krémből pedig pici díszeket nyomunk rá. A tetejére nyomjuk az aranyozott csillagot. A torta tetejét aranyszínű cukorkagyöngyökkel díszítjük.

Moszkauer

kaloria - CAL
ido 110 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink