Karalábégombóc
A karalábét meghámozzuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Ha kihűlt, nagyobb darabokra vágjuk. A burgonyát is meghámozzuk, felkockázzuk, megfőzzük, még forrón áttörjük, hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a burgonyapürét a búzadarával és a tojássárgájával, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, aztán nedves kézzel gombócokat formálunk belőle. Minden gombóc közepébe belenyomunk egy karalábédarabot. Forró, sós vízben körülbelül tíz perc alatt kifőzzük a gombócokat.
Zöld mártás
Megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát a vajon, mellédobjuk a felaprított zöldeket, egy perc múlva felengedjük a borral, majd belekeverjük a tejszínt. Sóval, borssal, őrölt szerecsendióval és pirospaprikával ízesítjük. Ezzel a mártással tálaljuk a gombócokat. Jól illik hozzá a füstölt, sült sonka.