Karcagi Ferdinándi
A tejet két evőkanál cukorral meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, majd félretesszük, felfuttatjuk. Két tűzálló edényt vagy lábast kivajazunk, bőségesen megszórjuk kristálycukorral. A tojásokat felütjük, és csipetnyi sóval
meg 2 evőkanál cukorral és a tejföllel elkeverjük. A tojásos tejfölbe beleöntjük a megkelt élesztős tejet, és a liszttel finom kalácstésztát dagasztunk. Alaposan kidolgozzuk. Amikor már szép sima, hólyagos a tésztánk, cipót formázunk, meglisztezzük, és 45 percig kelesztjük.
Krém
Közben a krémhez a cukrot és a vajat habosra keverjük. A megkelt tésztából három cipót vágunk, és lisztezett
gyúródeszkán egyenként elnyújtjuk. Cukros vajjal átkenjük, majd felgöngyöljük, és kis oszlopokat vágunk belőle. Ezeket egymás mellé állítjuk lazán a kikent,
cukrozott sütőformákba.
A locsoláshoz
Előmelegített sütőbe tesszük, és amikor már félig megsült 180-200 fokon, meglocsoljuk a tejszínes, cukros keverékkel, és készre sütjük.