Kármentő töltött tojás
Egyszerűbb számolni a perceket, ha hideg vízben tesszük fel a tojásokat főni, mert akkor csak 10–ig kell eljutni. Közben vágjuk nagyon apróra a póréhagymát és a sonkát. A megfőtt tojásokról azonnal öntsük le a forró vizet, és folyó hideg víz alatt hűtsük le. Apró trükk, hogy egy kicsit megdöntöm az edényt, és hagyom, hogy az edényből kifolyjon a víz. Így folyamatosan cserélődik a meleg víz hidegre.
Melegítsük előre a sütőt 180 fokra. A megpucolt tojásokat óvatosan vágjuk ketté, és szedjük ki a sárgájukat. Reszeljük le egy edénybe, és adjuk hozzá az apróra vágott hagymát meg a sonkát, majd a tejfölt és a fűszereket. A sózásnál kalkuláljuk bele, hogy a sonka is sós. Egy evőkanál segítségével töltsük meg a tojásokat. Először csak egy evőkanálnyit tegyünk a tojásba, hogy a végére egyformákat kapjunk. Akkor lesz szép, ha minden tojást úgy sikerül megtölteni, hogy küllemre visszanyerik eredeti formájukat. Tegyük alufóliázott rácsra, és szórjuk meg sajttal. Aztán mehet is a sütőbe. Tálaláskor megszórhatjuk friss petrezselyemmel vagy metélőhagymával.