Kávés morzsaszelet
Reggeli kapucsínóhoz vagy délutáni teához megunhatatlan
ez a „csúnya, de finom” sütemény, a maradékot pedig – a
név ugyebár kötelez – akár morzsapartin is felszolgálhatjuk a vendégeknek. Először elkészítem az alaptésztát. A lisztet egy tálba szitálom, hozzákeverem a sütőport, a mandulát és a cukrot. Külön edényben eldolgozom a tejet, a tojást, a kávét, a vizet, a felolvasztott és kihűtött vajat, majd a cukros liszthez adom. Kivajazok egy 24 cm átmérőjű tortaformát,
és a kész tésztát egyenletesen belesimítom.
Morzsa
Ha ezzel végeztem, a morzsához keverem a cukrot, a
sütőport és a lisztet, a vajat belemorzsolom. Hozzáadom
az őrölt fahéjból, szegfűszegből, gyömbérből egyenlő
arányban összeállított fűszerkeveréket és a vizet. Az
egészből darabos morzsát készítek, amit a formában „várakozó” tésztára szórok. A tésztát 190 fokra előmelegített sütőben 50-60 percig sütöm. Ha a morzsa túl hamar barnulna, a formát befedem alufóliával. A kész süteményt kissé hűlni hagyom, majd kiveszem a formából, és röviddel a tálalás előtt megszórom porcukorral.