Alaposan, több vízben átmossuk a kölest, majd két-háromszoros mennyiségű sós vízben megfőzzük. A zöldségeket megtisztítjuk, és nagyon apró kockákra vágjuk. Egy kevés zsiradékra rádobjuk a zúzott fokhagymával együtt, és kicsit megpirítjuk. A kelleveleket forró, sós-szódabikarbónás vízbe dobjuk fél percre, hogy kicsit megpuhuljanak, aztán leszűrjük. A megfőtt kölest összekeverjük a pirított zöldségekkel, a reszelt sajttal, majd ízlés szerint sózzuk. A leforrázott kellevelekbe betöltjük, és tölcséralakban felcsavarjuk.
Felaprítjuk a mártáshoz a vöröshagymát, majd az aszalt paradicsom olajában halványra pirítjuk. Hozzáadjuk az elmorzsolt bazsalikomot, a zúzott fokhagymát, rárakjuk a feldarabolt aszalt paradicsomot is. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Kis lángon összefőzzük. Ha kész, botmixerrel áttörjük. Szükség szerint sózzuk.