Langyosra melegítjük a tejet egy teáskanál cukorral. Belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a reszelt citromhéjat. Kézzel kicsit összeforgatjuk. A közepébe mélyedést vájunk, ide öntjük a felfutott élesztőt, a langyos tejszínt, az egész tojást és a tojássárgáját, valamint az olvasztott vajat, és lágy tésztát dagasztunk.
Összekeverjük a kakaót a vízzel. A tésztát elfelezzük, az egyik felébe beledolgozzuk a kakaós folyadékot. Mind a két tésztából cipót formázunk, letakarjuk, és meleg helyen egy órán át kelesztjük.
Utána enyhén lisztezett felületen mind a két tésztát egyesével téglalappá nyújtjuk, és egymásra fektetjük. Felcsavarjuk együtt, konyharuhával letakarjuk, és ismét pihentetjük tíz percig. Utána ismét kinyújtjuk, és újra feltekerjük. Egy nagy kuglófformát kikenünk vajjal, meglisztezzük, és belefektetjük a feltekert tésztát. Letakarjuk, és egy órán át kelesztjük. Végül 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Ha kész, hagyjuk kicsit pihenni a formában, majd egy tortarácsra borítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A hideg kuglófot olvasztott étcsokoládéval leöntjük.