Klasszikus mézes krémes

Egy vastag talpú lábasba rakjuk a tészta hozzávalóiból a cukrot, a mézet, a vajat és a tejet, és kis lángon addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad benne. Közben egy tálba szórjuk a lisztet, a szódabikarbónát és a kakaót. A tojást villámgyors mozdulatokkal elkeverjük a cukros-mézes vajban, azonnal ráöntjük a lisztes keverékre, és rögtön fakanállal jól összekeverjük (azért kell sietni, hogy a melegtől ne legyen rántotta a tojásból). Ha kell, adunk hozzá még egy kis tejet, hogy puha, jól nyújtható legyen a tészta. Rögtön négy egyforma részre osztjuk. Gyorsan dolgozunk, mert melegen könnyebb vele bánni. Kivágunk négy tepsi méretű sütőpapírt, s egy pici liszttel kinyújtjuk ezeken egyesével a tésztákat. Áthúzzuk egy tepsire (vagy a hátára), és 180 fokos sütőben pár perc alatt megsütjük. Teljesen kihűtjük.

Tejbegrízt főzünk a grízből és a tejből. Teljesen hidegre hűtjük. A vajat nagyon habosra keverjük a porcukorral és a vaníliával, majd összedolgozzuk a hideg tejbegrízzel.

Az alsó lapot egy nagy deszkára rakjuk, megkenjük a krém felével. Rárakjuk a másik lapot, azt megkenjük a lekvárral. Harmadik lap jön, arra a krém maradéka. Végül rányomjuk a felső lapot, és lesúlyozzuk pár órára. Utána a csokit összeolvasztjuk a tejszínnel vagy a kókuszzsírral, és bevonjuk vele a sütit. Hagyjuk állni egy éjszakán át, utána felvágjuk.

 

kaloria 270 CAL
ido 100 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

18 személyre

A tésztához:

15 dkg kristálycukor

3 evőkanál méz

kb. fél dl tej (lehet kicsit több)

10 dkg vaj

1 tojás

45 dkg finomliszt

1 nagyon szűk kávéskanál szódabikarbóna

1 teáskanál kakaó

A krémhez:

1 dl búzadara

5 dl tej

20 dkg vaj

20 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor vagy 1 evőkanál vaníliakivonat

Az összeállításhoz:

1 közepes üveg sűrű lekvár

10 dkg étcsoki

0,7 dl tejszín vagy 1 teáskanál kókuszzsír

Ajánlataink