Kocsonyázott fácánmellpüré
A megtisztított, megmosott fácánokat négyfelé vágva fazékba teszem. Vizet öntök rá, mintha húslevest főznék, és fehérborral, babérlevéllel, pár szem egész feketeborssal, szeletekre vágott fél citrommal, valamint sóval fűszerezem. Amikor felforr, a leves habját leszedem, és szép lassú, gyöngyöző forrással puhára főzöm a fácánt. Amikor a hús megfőtt, kiveszem. A levébe borjúcsontot vagy vaddisznó lábszár inas részét teszem. Lassú tűzön, gyöngyöző forrás mellett 3-3,5 órán át tovább főzöm. Amikor elfőtte a levét, konyharuhán átszűröm, és a tálba rakott, kicsontozott fácán húsára öntöm. Hűtőszekrényben vagy hideg kamrában – akár a kocsonyát – megdermesztem, s a megmaradt citromszeletekkel tálalom. Az étel készülhet csirkéből is, borjú- és sertéscsont hozzáadásával