Kolbászlelkű pecsenye
A karajt megtisztítjuk a hártyáitól, azután egy hegyes,
vékony pengéjű késsel középen felszúrjuk. Megtöltjük
a kolbásszal, megsózzuk és belehelyezzük egy tepsibe.
Adunk hozzá 1 dl olajat vagy 2-3 evőkanál zsírt, öntünk
mellé egy kis vizet, majd a tepsit letakarjuk, és a húst 150- 160 fokon körülbelül 1 óra alatt megsütjük.
Amíg sül a karaj, gombapépet készítünk: a hagymát finomra aprítjuk, és egy kevés zsiradékon megdinszteljük. Rátesszük az apróra vágott gombát, azután sóval, borssal és aprított petrezselyem zöldjével ízesítve addig pároljuk, amíg elfő a leve. Megszórjuk liszttel, kicsit azzal is pirítjuk, majd hozzáadunk egy felvert tojást, és az egészet összesütjük.
Amikor elkészült a karaj, a tetejét és az oldalát is bevonjuk a gombapéppel. A marinált paprikát lecsepegtetjük, hosszában kettévágjuk, és betakarjuk vele a gombakabátos húst.
A vajas tésztát fél centi vastagra kinyújtjuk, azután beburkoljuk vele a karajt úgy, hogy az illesztés – ahol a
tésztaszélek összeérnek – a töltött hús aljára essen. A
tésztát szorosan rányomkodjuk, és villával megszurkáljuk, hogy sütés közben ne repedjen meg. Megkenjük felvert tojással – a maradék tésztából díszítést is tehetünk rá –, azután 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.