Kolbászos-márványsajtos batyu
Először a tésztát készítettem el, mivel kelnie kell. A langyos tejben egy kiskanálnyi cukorral megfuttatott élesztőt a liszttel, az elmorzsolt vajjal és egy csipet sóval összedolgoztam, aztán mehetett félre a langyos, napsütötte padkára. (Le kell takarni, máskülönben kiszárad a felülete!)
Mikor megkelt, maréknyi darabokat vágtam ki belőle, ujjaimmalnémileg elnyújtottam, és egy darab kolbász meg egy majoránnaágacska társaságában bebugyoláltam a tésztával. A következő adagba jöhetett egy ujjnyi szelet sajt és egy kis ág kakukkfű, majd a továbbiakban egy-egy szelet piros és zöld paprika, utána pedig sóztam is, borsoztam is, és egy kis rozmaringágat tettem mellé. A tésztával úgy gazdálkodtam, hogy fejenként egy-egy kolbászos, sajtos és paprikás batyut sikerült készítenem.
Bográcsban egy liter olajat nem túl forróra melegítettem, ebbe dobtam a tésztákat. A lényeg, hogy ne füstöljön az olaj: itt is a mértékletességen van a hangsúly! Mikor a batyuk világosbarnára sültek, készen voltak. Csúszik mellé sör éppúgy, mint könnyű száraz fehérbor vagy fröccs.