Dagasztótálba szitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a sót, rámorzsoljuk a kevéske élesztőt, és alaposan összekeverjük. Hozzátesszük az érett kovászt, ráöntjük az olajat és a vizet. Ha géppel dagasztjuk, akkor öt percet dagasztjuk alacsony, majd öt percet magas fokozaton, ha kézzel, akkor 10-15 percig türelmesen gyúrjuk. Lágy tésztát fogunk kapni.
Kiolajozott edénybe tesszük, és lefedve hagyjuk kelni egy órát, közben 20 percenként áthajtogatjuk a tésztát.
Egy közepes méretű tepsit alaposan kikenünk olívaolajjal. Ha letelt az egy óra kelesztés, ide átöntjük a lágy tésztát. Letakarjuk, és ismét egy órát kelesztjük.
A megkelt tésztát meglocsoljuk olívaolajjal, ujjbeggyel megnyomogatjuk. Ismét hagyjuk kelni egy órát.
A sütőt 250 fokra melegítjük. Az aljába beteszünk egy fémedényt, hogy jól átforrósodjék.
Végül a tészta tetejét megszórjuk durva szemű sóval és összevágott rozmaringgal. A sütőben lévő fémedényt óvatosan kivesszük, beleöntünk fél deci vizet, majd ennek a gőzében fog megsülni a tésztánk. Betoljuk az előkészített focacciát is. Levesszük a hőmérsékletet 210 fokra, és elkezdjük sütni a tésztát.
Tíz perc múlva kinyitjuk a sütő ajtaját, kivesszük a gőzölős fémedényt, és kiengedjük a sütőből a gőzt. Majd további 25-30 perc alatt készre sütjük a kenyerünket. Hagyjuk teljesen kihűlni. Frissen önmagában is nagyon finom, de remek előétel vagy borkorcsolya lesz, ha tálalunk mellé egy kis olívaolajat, olívabogyót, szárított paradicsomot, hajszálvékonyra szelt finom sonkát.