Kovászos rozmaringos focaccia

Dagasztótálba szitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a sót, rámorzsoljuk a kevéske élesztőt, és alaposan összekeverjük. Hozzátesszük az érett kovászt, ráöntjük az olajat és a vizet. Ha géppel dagasztjuk, akkor öt percet dagasztjuk alacsony, majd öt percet magas fokozaton, ha kézzel, akkor 10-15 percig türelmesen gyúrjuk. Lágy tésztát fogunk kapni.

Kiolajozott edénybe tesszük, és lefedve hagyjuk kelni egy órát, közben 20 percenként áthajtogatjuk a tésztát.

Egy közepes méretű tepsit alaposan kikenünk olívaolajjal. Ha letelt az egy óra kelesztés, ide átöntjük a lágy tésztát. Letakarjuk, és ismét egy órát kelesztjük.

A megkelt tésztát meglocsoljuk olívaolajjal, ujjbeggyel megnyomogatjuk. Ismét hagyjuk kelni egy órát.

A sütőt 250 fokra melegítjük. Az aljába beteszünk egy fémedényt, hogy jól átforrósodjék.

Végül a tészta tetejét megszórjuk durva szemű sóval és összevágott rozmaringgal. A sütőben lévő fémedényt óvatosan kivesszük, beleöntünk fél deci vizet, majd ennek a gőzében fog megsülni a tésztánk. Betoljuk az előkészített focacciát is. Levesszük a hőmérsékletet 210 fokra, és elkezdjük sütni a tésztát.

Tíz perc múlva kinyitjuk a sütő ajtaját, kivesszük a gőzölős fémedényt, és kiengedjük a sütőből a gőzt. Majd további 25-30 perc alatt készre sütjük a kenyerünket. Hagyjuk teljesen kihűlni. Frissen önmagában is nagyon finom, de remek előétel vagy borkorcsolya lesz, ha tálalunk mellé egy kis olívaolajat, olívabogyót, szárított paradicsomot, hajszálvékonyra szelt finom sonkát.

Kovászos túrós pogácsa füstölt sajttal

kaloria - CAL
ido 285 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink