Kovászos uborkás újkrumplifőzelék sült kolbásszal
Dörzsi szivaccsal víz alatt ledörgöljük a burgonya héját,
majd nagyobb kockákra vágjuk. Egy serpenyőben
felforrósítunk két evőkanálnyi zsiradékot, beledobjuk a
felkockázott hagymát, rászórjuk a finomra vágott kapor
felét, öntünk rá fél deci vizet, és, időnként megkeverve,
puhára pároljuk a hagymát. Végül megszórjuk a két evőkanál liszttel, és egy percig kevergetve pirítjuk. Felöntjük egydecinyi hideg uborkalével, jól összekeverjük, és kicsit félretesszük. Egy lábasba tesszük a burgonyát, öntünk rá annyi vizet (vagy alaplevet), amennyi ellepi, és feltesszük főni. Forrás után egy-két perc kell csak az ételnek, nem szabad szétfőzni. Ha már majdnem puha, hozzáadjuk a felkarikázott kovászos uborkát, belekeverjük a félretett rántást, és kevergetve készre főzzük. Közben sóval-borssal, pici cukorral ízesítjük. Ha kész, levesszük a tűzhelyről, és hozzákeverjük a tejfölt meg a maradék kaprot. Egy serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk a kolbászt, egy-egy felet teszünk mindenki részére a langyos főzelék tetejére.