Meghámozzuk az almát, kivágjuk a csutkát, a gyümölcshúst apró kockára vágjuk. Tálba tesszük, meglocsoljuk a citromlével.
Egy másik tálban a vajat kihabosítjuk a cukorral, a krémsajttal és a vaníliaőrleménnyel. Kézi robotgéppel dolgozva egyesével hozzádolgozzuk az egész tojásokat is.
Egy harmadik tálban összeforgatjuk a lisztet a sóval és a sütőporral, majd ezt több részletben hozzákeverjük a krémsajtos alaphoz. Végül fakanállal hozzáforgatjuk az almakockákat is.
Egy nagy, kerek tortaformát kikenünk vajjal, belesimítjuk az almás masszát. Összekeverjük a pekándiót a barna cukorral és a fahéjjal, egyenletesen rászórjuk a nyers tészta tetejére.
180 fokos sütőbe toljuk, és körülbelül 50 perc alatt megsütjük. Sokáig elálló, finom, szaftos sütemény.