A meghámozott hagymát apróra kockázzuk, a megtisztított és megmosott leveszöldséget, valamint burgonyát durvára daraboljuk.
A fazékban felhevített vajon üvegesre pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a leveszöldséget és a krumplit, kissé megkapatjuk, majd felöntjük 1,3 l alaplével. Beletesszük a babérlevelet, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, és felforraljuk. Ezután a zöldségeket fedő alatt, gyenge tűzön csaknem teljesen puhára főzzük 15-20 perc alatt.
A babérlevelet eltávolítjuk. A leves felét átöntjük egy másik edénybe vagy tálba, és botmixerrel darabosra turmixoljuk vagy burgonyatörővel szétnyomkodjuk. A pürét visszatesszük a fazékba és összekeverjük a levessel. Ha túl sűrű, akkor a maradék alaplével hígítjuk. Sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, és melegen tartjuk.
Egy tiszta edényben vizet forralunk, majd félrehúzzuk. A gyöngyöző vízben, résnyire nyitva hagyott fedő alatt felmelegítjük a virslit. Közben a leöblített és lerázott petrezselymet finomra aprítjuk. A virslit felkarikázzuk és adagonként elosztjuk a tányérokban. Végül rámerjük a levest, és megszórjuk a petrezselyemmel.