Kürtőskalács házilag
Az igazi kürtőskalács faszénparázson sül, ám házilag elkészíteni kissé körülményes. Lássunk hát egy könnyen elkészíthető, olajban sütött változatot.
Az élesztőt folyósra keverjük egy evőkanál cukorral. Hozzáadjuk a tojást meg a tojássárgáját, a lisztet, a maradék cukrot, egy csipet sót, a langyos tejjel elvegyített margarint és a citromlevet. A tésztát jól kidolgozzuk, megdagasztjuk, és letakarva, langyos helyen egy órát kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és
2 centi széles szalagokat vágunk belőle. A tésztacsíkokat
fapálcikákra tekerjük, és forró olajban megsütjük. A kész
süteményt papírtörlőre szedjük, hagyjuk picit hűlni. Kihúzzuk a pálcikákat, és a tekercseket meghempergetjük
porcukorban.