Félbevágjuk a paprikákat, kiszedjük a magokat és a csutkát. Egy fazékba szórjuk, öntünk rá vizet, és alaplevet főzünk belőle.
Apró kockákra vágjuk a füstölt szalonnát, egy másik fazékban ropogósra pirítjuk. A pörcök egy részét kivesszük, félretesszük a tálaláshoz.
A fazékban maradt zsírhoz hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, elkezdjük dinsztelni. Pár perc múlva rátesszük a feldarabolt paprikát és paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az őrölt pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldfűszerek összevágott leveleit, és tíz percig pároljuk.
Utána ráöntjük a leszűrt alaplevet, és jól kiforraljuk. Végül botmixerrel áttörjük. Egy szűrőn átöntjük. Egy száraz serpenyőben ropogósra sütjük a felkarikázott kolbászt, majd ha kicsit hűlt, morzsára felvágjuk. A kitálalt levest megszórjuk a kolbászmorzsával meg a félretett pirított szalonnakockákkal, és tejfölt adunk mellé.