Lenmagos tönkölyzsemle

Lenmagos tönkölyzsemle

A víz kivételével az összes hozzávalót alaposan összekeverjük egy jó nagy tálban (tényleg nagy legyen, mert kelés közben nőni fog a tészta). Hozzáadjuk a langyos vizet, fakanállal összekeverjük – elég sűrű tésztát fogunk kapni (ha nagyon kevésnek találjuk, tehetünk még hozzá néhány evőkanálnyi folyadékot). Nem kell egyáltalán dagasztani, csak egyenletesen összekeverni. A nagy tálra ráhúzunk egy alkalmas méretű zacskót vagy szorosan lezárjuk átlátszó fóliával.
Szobahőmérsékleten hagyjuk állni 12-24 órát (melegben elég a 12, hidegebb napokon legyen inkább több). Ha letelt az idő, akkor lisztezett deszkára borítjuk az addigra sokkal lágyabbá vált tésztát, átgyúrjuk, majd mérleg segítségével 14 egyforma darabra osztjuk, gömbölyű zsemléket formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk megint megkelni.
Ha már majdnem a duplájára nőtt a tésztánk, előmelegítjük a sütőt a legmagasabb fokozatra (legalább
250 fokra). A megkelt péksütemények tetejét megkenjük langyos sós vízzel, ilyenkor szórhatunk rá magot is. Betoljuk a sütőbe, öt percig a magas hőmérsékleten sütjük, majd 200 fokon még 13-15 percig. Ha nem egyformán süt a sütőnk, akkor félidőben forgassuk meg a tepsit. Akkor jó, ha a zsemlék teteje kicsit megpirult, az aljuk pedig szépen kopog, ha megütögetjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
A lehűtött péksütemények remekül fagyaszthatóak, arra kell csak figyelni, hogy a fogyasztás előtt legalább egy órával tegyük ki őket szobahőmérsékletre, mert több idő kell a felengedésükhöz, mint a felfújt, lazítószereket tartalmazó fehér zsemléknek.

kaloria 260 CAL
ido 20 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink