- Nagyon alaposan átnézzük a hájat, és megtisztítjuk. Három-négycentis kockákra vágjuk. Belerakjuk egy lábasba, öntünk alá egy deci vizet. Fedő nélkül kis-közepes lángon rotyogtatjuk. Időnként megkeverjük. A víztől finom puhára fő a töpörtyű. A folyamatos forralás alatt a víz kifő belőle, és ott marad a gyönyörű zsír meg a barnára sült háj. Szűrőkanállal kiszedjük a töpörtyűt, fémhálón lecsöpögtetjük. Nem sózzuk meg, mert attól megpuhulna.
- Meghámozzuk a burgonyát, kockára vágjuk, és annyi sós vízben rakjuk fel főni, hogy éppen ellepje. Teljesen puhára főzzük. Egy erős habverő vagy egy krumplitörő segítségével simára keverjük (a főzővizével együtt). Visszarakjuk a tűzhelyre, adunk hozzá körülbelül 60 dkg lisztet, és kevergetve sütjük-szárítjuk. Akkor jó, ha szépen összeáll, és elválik az edény falától. Libazsíros kanállal egy sütőtálba szaggatjuk, a tetejét pici zsírral meglocsoljuk, és 180 fokos sütőben addig pirítjuk, míg ropogós nem lesz a dödölle teteje. Megszórjuk a friss tepertővel, és azonnal tálaljuk egy nagy adag házi savanyúsággal.
TRÜKK
A bőrös hájból sokkal finomabb, ropogósabb lesz a töpörtyű, a sima testhájból viszont jóval több zsír sül ki.