Majonézes balatoni fogas salátakísérettel
A gondosan megtisztított halat fölszeletelem, és sóval, babérlevéllel, egész borssal ízesített vízben megpárolom. Ha kész, lapátkanállal kiszedem, ügyelve arra, hogy ne essen szét. Hűlni hagyom, majd hidegre állítom. Kevés ecettel, olívaolajjal, ízlés szerinti mennyiségű, nem csípős mustárral, frissen őrölt borssal, sóval mártást kavarok. A kihűlt halszeleteket belerakom, és kb. egy órát hagyom benne.
Majonéz
Közben majonézt készítek a 3 tojássárgájából: egy tálban lassú keverés mellett, csepegtetve hozzáadok annyi olívaolajat, hogy híg mártást kapjak, amihez mustárt és citromlevet is kavarok. Tálalásnál a halat halomba rakom, a friss fejes salátát csíkokra vágom, körberakom vele a halat, és a friss majonézzel leöntöm.