Mákkal töltött túrógombóc
A tejet felforraljuk kevés cukorral meg a vaníliás cukorral, leforrázzuk vele a darált mákot, és tovább főzzük. Beletesszük a reszelt citromhéjat, valamint a megtisztított és megmosott mazsolát, majd az egészet sűrűre főzzük és lehűtjük.
Az édes túrót szitán áttörjük, beletesszük a többi cukrot
és a búzadarát, csipet sót, beleütjük a tojást, és összegyúrjuk. Félórát pihentetjük. Ezután gombócokat gyúrunk belőle, s mindegyikbe egy kis mélyedést készítünk az ujjunkkal. Megtöltjük egy-egy kávéskanálnyi mákos töltelékkel, majd újra összegömbölygetjük. Forrásban levő sós-cukros vízben 15-20 percig főzzük. Lecsöpögtetjük, és áfonyalekvárral vagy vörösboros-fűszeres áfonyaöntettel tálaljuk.