Mákos, diós, fehér csokis babka

Állványos robotgép táljába szórjuk a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Alaposan összekeverjük. Egy másik tálban kihabosítjuk a tojást és a tojássárgáját a tejjel, majd hozzáadjuk a liszthez a puha vajjal együtt. Közepes fokozaton körülbelül tíz percig dagasztjuk. Akkor jó, ha már elválik az edény falától. Ha túlságosan ragacsos lenne a tészta, kicsi lisztet adhatunk hozzá, de a tésztának lágynak kell maradnia. Kiolajozott tálba áttesszük, letakarjuk átlátszó fóliával, és 3-4 órára, de akár egy éjszakára is betesszük a hűtőszekrénybe.

Ha letelt a hideg kelesztés ideje, kivesszük a tésztát a hűtőszekrényből, és szobahőmérsékleten hagyjuk még 1-2 órát kelni.

Elkészítjük a töltelékeket. Az összes mazsolát langyos vízbe áztatjuk. Kis lábasban felforraljuk az összes tejet a cukorral, fahéjjal és reszelt narancshéjjal. A diót és a mákot egy-egy tálkába tesszük, mindegyikre ráöntjük a tejes keverék felét. Hagyjuk állni öt percig. Leszűrjük a mazsolát, elfelezzük, hozzáadjuk a kétféle alaphoz.

Kivajazunk egy 11 × 24 cm átmérőjű, hosszúkás kenyérsütő formát, kibéleljük sütőpapírral úgy, hogy a papír túllógjon a forma szélein.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd két egyenlő részre osztjuk. Egyesével 15 × 40 centis téglalappá nyújtjuk. Az egyiket megkenjük a diós, a másikat a mákos töltelékkel. Megszórjuk az apróra vágott fehér csokival, és szorosan feltekerjük. A végeket összenyomjuk, és úgy helyezzük le a munkafelületre, hogy az összeillesztés alulra essen. Hosszában félbevágjuk a tekercseket, a végeiket összenyomjuk, és lazán tekerjük, fonjuk a szálakat. A másik végét is összenyomjuk, a kalács alá nyomkodjuk, és egy spatula segítségével átemeljük a kalácsot az előkészített formába. Letakarjuk, és hagyjuk újra megkelni. Végül 180 fokos sütőbe toljuk, és 30-35 perc alatt megsütjük.

Közben a mázhoz összeforraljuk a vizet a cukorral. A kisült kalácsot még forrón lekenjük a cukorsziruppal. Megszórjuk durva szemű cukorral. Hagyjuk hűlni egy negyedórát a formában, majd a sütőpapír segítségével kiemeljük egy rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Áfonyás-krémsajtos babka

kaloria - CAL
ido 95 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink