A keszthelyi Bertókné Csengeri Anikó szeret süti-főzni, és mivel már kellő gyakorlata is van benne, sokat ötletel, s az újdonságokat a családjával tesztelteti. A rádiós tekercs mintájára készült a következő, igen mutatós sütemény. Annyi a különbség, hogy a dió–baracklekvár páros helyett itt a mák és a vanília kettőse játszik, egy kis friss szőlővel feldobva.
- Először a pudingot készítjük el. 4 dl tejben főzzük csak fel, nehogy folyós legyen. Két evőkanál cukorral édesítjük. Pici cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a lisztet, a 15 dkg porcukrot, a tojássárgájákat és a zsiradékot. Összegyúrjuk, és legalább félórát pihentetjük.
- Közben felfőzzük a mákot 15 dkg cukorral és egy deci tejjel. Langyosra hűtjük, majd beleforgatjuk a fehérjékből vert habot.
- A megkelt porhanyós tésztát négy részre osztjuk. A lapokból hosszú téglalapokat nyújtunk. A töltelékeket négyfelé osztjuk szintén. A tésztalapok közepére rendezzük a mákot, egy-egy hosszú csíkban. A mák két oldalára vaníliapudingot teszünk, rápotyogtatjuk a szőlőszemeket.
- A megkent tésztacsíkok két-két hosszanti oldalát befelé csavarjuk a máktöltelékig. A négy kis rudat sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk. Rövid pihentetés után 180 fokos sütőben rózsaszínre sütjük. Nem szabad kiszárítani! Ha kihűlt, meghintjük porcukorral, és ferdén szeleteljük.
TRÜKK
Természetesen más gyümölccsel is nagyon finom, a szőlőt helyettesíthetjük például meggybefőttel vagy aszalt szilvával, mindegyik tökéletesen illik a mákhoz és a vaníliás krémhez.