A TÉSZTÁHOZ:
ELŐKÉSZÍTÉS: 40 perc – KELESZTÉS: 2 óra – SÜTÉS: 6-8 perc – Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, az egyik oldalára szórjuk a sót. Középen egy kis mélyedést vájunk bele. Ide morzsoljuk az élesztőt, rászórunk egy pici cukrot. Öntünk rá pár evőkanálnyi langyos tejet. Húzunk a tetejére lisztet, és hagyjuk felhabosodni legalább fél órát. Utána hozzáadjuk a többi cukrot, ráöntjük a maradék langyos tejet, az olívaolajat, és elkezdjük dagasztani. Szoros, kemény kelt tésztát dagasztunk, annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy gyúrható legyen a tészta. Cipót formázunk belőle, letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk a duplájára kelni. Ha megkelt, kétfelé osztjuk. Az egyik felét finoman lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, hosszú, vékony csíkokra vágjuk, amelyeket aztán rudakká sodrunk.
A FORMÁZÁSHOZ ÉS A SÜTÉSHEZ:
Egy nagy tepsibe sütőpapírt terítünk, lekenjük vékonyan olívaolajjal, rápakoljuk a rudakat. Lekenjük felülről olívaolajjal, és meghintjük egy kis mákkal. A tészta másik felét is nagyon vékonyra kinyújtjuk. Megkenjük a pesztóval, az egyik felét ráhajtjuk a másikra. Ezt is vékony csíkokra vágjuk, a csíkokat pedig a hossztengelyük körül többször megcsavarjuk. Olajos sütőpapírral fedett tepsire rakjuk, felülről is lekenjük olívaolajjal. Végül mind a kétféle rudat meghintjük egy kis sóval is. Hagyjuk még kelni fél órát. Utána 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és pár perc alatt megsütjük.