Mákos felfújt rumos rács mögött

Mákos felfújt rumos rács mögött

Nem szeretem a mákos süteményeket – gondoltam magamról évtizedeken keresztül, addig, amíg ezt a receptet ki nem próbáltam. Így ezt a desszertet azoknak ajánlom, akik – hozzám hasonlóan – „utálják” a mákot. A tojássárgáját a cukorral nagyon alaposan kikeverem. Hozzáadom a reszelt citromhéjat, a fahéjat, a megdarált mákot, az őrölt mandulát, a reszelt csokit és a tojásfehérjéből keményre vert habot. Mindezt lazán összekeverem úgy, hogy ne törjön meg a hab, mert akkor nyers marad a tészta. A maszszát kikent és lisztezett, 20 cm-es formába öntöm. Ha van otthon alufólia, azzal bélelem ki a formát, természetesen azt is kivajazom, kilisztezem, így biztos nem ragad bele. Bemelegített sütőben, mérsékelt tűzön, 180 fokon (gázsütő 5-ös fokozat) lassan sütöm kb. 45 percig.

Máz

Míg sül, elkészítem a mázt. A forró vízben felolvasztom a porcukrot, rövid idő alatt sűrűre főzöm a rummal együtt. Ha kihűlt a felfújt, leheletvékonyan megkenem lekvárral, várok 5 percet, amíg a tészta magába szívja, majd a mázzal – kanálról csurgatva – berácsozom a sütemény tetejét.

kaloria 480 CAL
ido 70 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink