Mákos kalácskoszorú
Az élesztőt 2,5 dl langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük 7 dkg cukorral, a citromhéjjal és egy
egész tojással. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt, majd sima tésztává összedolgozzuk. Letakarva, meleg helyen
megkelesztjük. A maradék tejet felforraljuk, belekeverjük a mákot és a mandulát, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot meg a durvára aprított mandula felét. Miután kihűlt, egyesével óvatosan beledolgozzuk a maradék két tojást.
A tésztát két részre osztjuk, és lisztezett deszkán 20 × 40 cm-es lapokká kinyújtjuk. Megkenjük a mákos
masszával. A marcipánt és az aszalt sárgabarackot feldaraboljuk, egy keveset félreteszünk, a többit a
máktöltelékre szórjuk. A tésztalapokat a hosszanti oldaluknál feltekerjük, azután összefonjuk.
A fonatot kivajazott 26 cm-es koszorúformába fektetjük. A tetejét bevagdossuk, a félretett marcipánnal, mandulával, aszalt barackkal megszórjuk,
és még 30 percig kelesztjük. A 150 fokra előmelegített sütőben körülbelül 50 percig sütjük. (Ha nagyon barnulna, félóra után alufóliával letakarjuk.) Az elkészült kalácsot rácsra téve kihűtjük, a tetejét megfényezzük átpasszírozott lekvárral, végül porcukorral meghintjük.