Vaníliasodó
- A mákos lütyühöz vaníliasodót készítünk. Ehhez a tejet a vaníliával felforraljuk, reszelt citromhéjjal ízesítjük, cukorral édesítjük. A vaníliasodóhoz 4 dl tejet a kettéhasított és kikapargatott vaníliával felforralunk. A tojássárgájákat a cukorral, a liszttel és a maradék hideg tejjel csomómentesre kikeverjük, majd habverővel a forrásban lévő vaníliás tejhez adjuk. Kevergetve forráspontig hevítjük, s amikor a krém sűrűsödni kezd, már félre is húzzuk a tűzről.
Mákos lütyü
- A kalácsot kisebb darabokra tördeljük, és a felét lerakjuk egy tálba vagy egy mélyebb tepsibe. Meglocsoljuk vaníliás tejjel, megszórjuk mákkal, és meglocsoljuk vaníliasodóval. Most a kalács másik fele következik, azután ismét vaníliás tej, mák és a maradék sodó. A tetejét meghintjük cukros darált mákkal. A lütyüt hagyjuk egy kicsit állni, azután tányérokra kigombócozzuk, és vaníliafagyival tálaljuk.