Mákos sütemény piros sapkában
A mákot 2 dl forrásban lévő vízbe öntjük, majd takaréklángon, időnként megkeverve, 5-6 percig hagyjuk dagadni. A vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot habverővel addig verjük, míg a cukor feloldódik. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, az egészet habosra keverjük, azután óvatosan belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. A sütőport elvegyítjük a mandulával meg a mákkal, majd felváltva kisebb adagokban összedolgozzuk a masszával.
Egy 25 × 35 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a tésztát, és 170-180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 perc alatt megsütjük.
Amikor a máz megdermedt, a süteményt rombusz vagy negyzet alakúra szeleteljük.
Máz
A mázhoz a ribizlizseléből botmixer vagy turmixgép
segítségével finom pépet készítünk, azután alacsony hőmérsékleten lassan felforraljuk. A tortazseléport összekeverjük a pálinkával, és a lekvárhoz adjuk. Még egyszer hagyjuk felforrni, majd még melegen rákenjük a langyosra hűlt süteményre.