Makréla kvarnerói módra
A megpucolt makrélát hideg, sós vízben alaposan megmossuk, és ugyancsak sós, forrásban lévő vízben 10 percig főzzük. (A főzéshez vagy a felöntéshez gyakran használnak vörösbort, szinte előírás, hogy a halat bor és tengervíz keverékében kell megfőzni.) A vízből kivéve a fejét levágjuk, a halat hosszában óvatosan kettévágjuk, gerincét kiemeljük, kifilézzük és tálra tesszük. Miután a hal megpuhul, a szálkák könnyedén eltávolíthatók. A szintén megtisztított, megpucolt, apró szardíniák fejét is levágjuk, a haltörzseket vékony csíkokra vágjuk, és a finomra aprított vagy reszelt hagymával együtt az olajban megpároljuk. Meglocsoljuk az evőkanál ecettel, beletesszük a babérlevelet, petrezselyem zöldjét és ízlés szerinti fűszereket. Kevés vizet öntünk rá, majd 10 percig pároljuk. Ha elkészült, a makrélára borítjuk és lehűtjük. Hidegen, gombás zöldpaprika-salátával fogyasztjuk.
Gombás zöldpaprika-saláta
Ez az ízgazdag saláta nagyszerűen harmonizál hallal, grillezett hússal, natúrszelettel, s nem utolsósorban igazi vitaminbomba az őszi-téli hidegben. A gombát alaposan megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, és 1 evőkanál olajon megdinszteljük. Közben a szintén megtisztított zöldpaprikát vékony karikákra vágjuk, s összekeverjük a kihűlt, megpuhult gombával. Az öntethez nagy lyukú reszelőn megreszeljük a zellert, összevegyítjük az apróra vágott snidlinggel és kaporral. Végül elkeverjük egy evőkanál mustárral, két evőkanál olívaolajjal, a citromlével és a fűszerekkel. Lehűtve tálaljuk.