Málnás-pisztáciás tekercs

Robotgép tartályába tesszük a tésztához a lisztet, a cukrot és a sót, összeforgatjuk. Apránként hozzáadjuk a tejet és az élesztőt, és öt perc alatt közepes fokozaton kidagasztjuk, viszonylag kemény tésztát kell kapnunk (ha nagyon kemény lenne, pár evőkanál tejet adhatunk még hozzá). Ekkor magasabb fokozatra állítjuk a sebességet, és még tíz percig dagasztjuk.

Kilisztezett kelesztőtálba tesszük, nedves konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen egy óra alatt a másfélszeresére kelesztjük. Átforgatjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire, téglalappá lapítjuk, átlátszó fóliával lefedjük, és egy órára betesszük a hűtőszekrénybe.

Közben előkészítjük a vajat a hajtogatáshoz. Ehhez két sütőpapír között egy 18×20 cm-es téglalappá nyújtjuk. Átlátszó fóliába csomagoljuk, hideg helyre tesszük.

A hajtogatáshoz az élesztős tésztát lisztezett munkalapra tesszük, a tetejét is meghintjük liszttel, és 25×30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Folyamatosan alálisztezünk, hogy ne ragadjon le az asztalra.

A vajat kicsomagoljuk és a tészta közepére tesszük. A tészta két szélét ráhajtjuk a vajra, és az illesztésnél alaposan összenyomkodjuk. Így a két széle nyitott marad. 90 fokot fordítunk a tésztán, hogy a nyitott széle legyen felénk. Magunktól elfelé nyújtva kinyújtjuk.

A tésztát 180 fokkal elfordítjuk és ismét nyújtjuk. Ezt addig ismételjük, míg egy 20×65 cm-es téglalapot nem kapunk. Tehát mindig csak hosszában nyújtjuk, széltében nem.

Ekkor képzeletben elharmadoljuk a tésztát. Az egyik szélső harmadot a középső harmadra hajtjuk, majd a másik szélső harmadot ráhajtjuk. Egy ujjlenyomattal megjelöljük a tészta egyik sarkát. Ezzel tudjuk majd jelezni, hogy hol tartunk a hajtogatásban. A tésztát átlátszó fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.

A pihentetési idő leteltét követően egy dupla hajtás következik. Ehhez a tésztát ismét hosszirányban nyújtjuk, többször megforgatva és alálisztezve 20×90 cm-es téglalappá. Gondolatban négy részre osztjuk. A két külső negyedet a középig behajtjuk, majd, mint egy könyvet, összecsukjuk. Átlátszó fóliába csomagolva most két órára tesszük hűtőbe, hogy a vaj visszafagyjon.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a krémeket. Először cukrászkrémet főzünk. A kukoricakeményítőt, a vaníliaőrleményt és a sót elkeverjük a tojással. Több részletben hozzáadjuk a tejet, majd gőz fölött besűrítjük a keveréket. Levesszük az edényt a gőzről, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni a krémet, majd belekeverjük a puha vajat is, s hagyjuk teljesen kihűlni.

A pisztáciakrémhez a vajat és a cukrot kézi robotgéppel kihabosítjuk, három részletben beledolgozzuk a tojást és a tojássárgáját. Hozzáadjuk a mandula-, a pisztácia- meg a sima lisztet, majd a masszát kihabosítjuk. Belekanalazzuk a cukrászkrémet, hozzáöntjük a cseresznyepálinkát, és addig keverjük, míg sima, habos masszát nem kapunk. Áttesszük egy tálba, szorosan lefedjük átlátszó fóliával, és betesszük a hűtőszekrénybe.

Két tepsit kibélelünk sütőpapírral. A pihentetett tésztát lisztezett munkalapon 25×30 cm-es téglalappá nyújtjuk, többször alálisztezve. A széleket kézzel kihúzogatjuk egy kicsit. A rövidebb oldalával magunk felé fordítjuk. A pisztáciakrémet rákenjük, és megszórjuk a málnával. A tésztát hosszában félbehajtjuk és szorosan feltekerjük.

3-4 cm széles szeletekre vágjuk, és rárakosgatjuk az előkészített tepsikre úgy, hogy legyen köztük 10 cm távolság. Egy nedves konyharuhával letakarva körülbelül egy órát kelesztjük, hogy a csigák a kétszeresükre nőjenek.

A tojást a sóval felverjük, és öt percig pihentetjük. A csigákat vastagon lekenjük a felvert tojással, és 175 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Ha túlságosan barnulna a tetejük, alufóliával letakarjuk. Ha kisültek, rácson hagyjuk hűlni. Tálaláskor megszórjuk a csigákat a darabolt pisztáciával és liofilizált málnával.

Citromos-málnás kocka

 

kaloria - CAL
ido 115 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

-112 személyre

Ajánlataink