Mandulás grízsütemény
tejből és a búzadarából egy csipetnyi sóval, cukor nélkül sűrű tejbegrízt főzünk. Levesszük a tűzről, elkeverünk benne egy egész tojást, és hagyjuk hűlni.
Közben 4 tojás sárgáját alaposan kikeverjük a vajjal. Ráöntjük a csaknem teljesen kihűlt grízre, simára keverjük vele, végül hozzáadjuk a 4 tojás felvert habját és fél zacskó sütőport. 25×35 cm-es kivajazott tepsibe öntjük, a tetejét szabályos sorokban kirakjuk lehéjazott mandulával. Közepesen meleg sütőben megsütjük. Ha elkészült, kivesszük a sütőből, kockákra vágjuk, és a tepsiben hagyjuk.
Közben elkészítjük a szirupot: a kristálycukrot a vízzel addig főzzük kis lángon, amíg jól besűrűsödik (kb. 15 perc), majd 1-2 teáskanálnyi citromlevet csavarunk bele. A süteményt leöntjük a kihűlt sziruppal. Megvárjuk, míg magába szívja a tészta, és már tálalhatjuk is.