Marha erőleves tormás húsgombóccal
A tojásfehérjét felverjük, és összekeverjük a paradicsompürével. Felöntjük hideg vízzel, beletesszük a darabokra vágott leveshúst, és feltesszük főni. Amíg felforr, gyakran megkeverjük, nehogy leégjen a tojásfehérje. Amikor felforrt, mérsékeljük a tüzet. Lassan főzzük, eközben a tojásfehérje összeszedi a levesben lebegő apró rostokat. Amikor letisztult a leves
– körülbelül 60 perc után –, hozzáadjuk a megtisztított, hasábokra vágott répaféléket, a karalábét, a zellert, a krumplit, a kelkáposztát, a hagymát és a fokhagymát. Sóval, szemes borssal ízesítjük, és lassan, gyöngyözve 3-4 órát főzzük. Az elkészült levest hagyjuk ülepedni, majd átszűrjük.
A tormát megreszeljük, leforrázzuk és megsózzuk, azután leszűrjük. A levesben főtt krumplit burgonyanyomóval áttörjük, és összekeverjük a jól kicsavart tormával. A főtt húsból is kiveszünk a krumpli mennyiségéhez hasonló adagot, apróra összevágjuk, és a masszához adjuk. Beleütünk egy egész tojást, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, és annyi
liszttel gyúrjuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjunk. (Ügyeljünk, hogy ne legyen ragadós!) A masszából vizes kézzel gombócokat formázunk, és lobogó, sós vízben kifőzzük.