Pecsenye
Berakjuk egy tepsibe a megmosott, megtörölt húst. Bedörzsöljük sóval, borssal, őrölt babérral. Mellédobjuk a meghámozott, felkarikázott zöldségeket meg a borókabogyót. Öntünk alá kb. 1,5 dl zsiradékot, lefedjük, és lassú tűzön puhára sütjük. Utána levesszük róla a takarást, és kissé megpirítjuk. Hagyjuk pihenni legalább egy negyedórát, utána felszeleteljük.
Mártás
A mártáshoz 10 dkg diót durvára vágunk, majd a cukorral és a vajjal egy serpenyőben elkezdjük hevíteni. Így kicsit megpirul a dió, és karamellizálódik a cukor. Vigyázzunk, nagyon hamar megég! Nem kell megvárni, amíg teljesen karamellizálódik a cukor, épp csak kezdjen halványan barnulni, mert inkább a dió ízét szeretnénk érezni a mártásban. Tehát rögtön nyakon öntjük a tejszínnel. Fűszerezzük csipetnyi őrölt fahéjjal, vaníliás cukorral, sóval, kis lángon főzzük. Finomra darált dióval besűrítjük. Ha nagyon nem akar besűrűsödni, akkor egy kis keményítővel behabarhatjuk, de dióval az igazi.
Krokett
A megfőtt burgonyát áttörjük, összekeverjük a vajjal, a tojással és a liszttel. Fűszerezzük sóval és szerecsendióval. Kis hengereket formázunk belőle. A szokott módon panírozzuk, forró zsiradékban pirosra sütjük.