Márton-napi libaleves
A konyhakész libaaprólékot hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, leszedjük a habját. Megsózzuk, hozzáadjuk a megtisztított, hasábokra vágott
leveszöldségeket, a vöröshagymát meg a fokhagymát. Ízlés szerint fekete borsot, egy darabka gyömbért és egy-két csipet sáfrányt is teszünk bele, és lassú tűzön, gyöngyözve főzzük.
Amíg a levesünk fő, elkészítjük a kölesgömböcöket.
Az elkészült libalevest leszűrjük, és a benne főtt zöldségekkel, a hússal meg a kölesgömböcökkel tálaljuk.
Kölesgömbőc
A kölest háromszoros mennyiségű sós vízben, lassú tűzön körülbelül 30 perc alatt megfőzzük. Amikor megpuhult, leszűrjük és lecsepegtetjük. Hozzáadjuk az egész tojást, az
apróra vágott snidlinget meg a lisztet. Szükség szerint utánasózzuk, majd az egészet összegyúrjuk. A masszából vizes kézzel kis gömböcöket formázunk, azután lobogó, sós vízben kifőzzük.